Julen.

Jag avbokar som sagt bodypump-passet på söndagen, kör egen träning istället. Kom ju på att det är söndag. Och båtarna ut till ön går ju inte lika ofta då.

En lugn söndag. Jag träffar min barndomsvän N på båten ut, och vi pratar. Dåligt samvete för att vi aldrig ses eller hörs av så mycket längre. Jag mötte henne på hamnen i höstas, vi sa att vi skulle ta en afterwork i december.

Vilket inte blev av. Vi tjejer, alla vi ses aldrig längre. Livet. Livet kommer emellan. Hon berättar om hennes pappa. Jag visste att han var dålig. Men inte hur. Exakt allt.

Jag har bara fått lite uppdates då och då från mamma. Just vid såna här tillfällen är det då man inser hur värdefullt allt är. Relationer. Vänskap. Att höras av. Mötas upp. Hålla kontakten. Ringa upp.

I snart trettio år har vi haft huset på ön. Inga dyra julklappar i världen är bättre än bra relationer och bra taking care of.

På julaftons morgon promenerar jag och mamma på den nya promenad/naturslingan som har byggts nära vårt hus. (Den andra finns på andra sidan av ön.)

Varje onsdag har en del pensionärer gjort gångstigar och små broar, så det kan bli en slinga, utan att behöva klättra över berg och snår. När Carola sjunger på tv, precis innan vi ska äta julmaten tänker jag att om N.s pappa är klar i huvudet idag, skulle han säga jasså, e ho den ongen ude på öa. Det va på tin i sin sjukhussäng, när de är där och hälsar på. Och hon gett honom en kram från mej. Kan inte låta bli att le. För honom kommer vi alltid att vara skitongar. Som blev tonåringar, unga vuxna. Och sedan vuxvuxna. Julmaten är nu uppäten, en snaps dansk akvavit.

Isländskt rökt lammkött och i år är även laxen från Island. Som min ena morbror fiskat. Det är tyst utanför huset. Inga mopeder eller golfbilar. Bara tyst. Tyst. Lugnet. En kaffe i soffan med familjen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s